Analyse
Analyse

Hernieuwbare energie: een van de belangrijkste beurstrends

Ronald 25 april 2018

Ieder beursjaar heeft zijn bubbel. Voor aandelen uit de sector van hernieuwbare energie was dat 2013. Ineens schoten beleggers wakker, groene energie was de toekomst. Bij bubbels hebben beleggers vaak gelijk, maar heeft de sector meer tijd nodig om de snelle groei te rechtvaardigen. Maar wanneer de bubbel is verdwenen en de investeringen blijven toenemen, is het ideale moment daar om te investeren voor de lange termijn.

Op dat punt zijn we nu aanbeland wanneer het gaat over hernieuwbare energie. De sector wordt stilaan een van de belangrijkste sectoren van onze economie, maar er zijn nog maar weinig beleggers die dit beseffen.

Hernieuwbare energie is er niet alleen voor het milieu, het is een volwaardige industrie geworden.

De ‘bubbel’ van 2013

In 2013 stegen veel aandelen uit de sector van hernieuwbare energie met een factor x2, x3 of zelfs x4. In 2014 volgde de ontnuchtering en na een korte heropleving in 2015 zette de dalende trend zich door tot eind 2016.

Dit kan je goed zien op de grafiek van de PowerShares Global Clean Energy ETF.

Maar een aandachtige belegger ziet ook dat de sector begin 2016 een bodem neerzette en nu op het punt staat om nieuwe hoogtes op te zoeken. Dit is niet toevallig. De sector voor hernieuwbare energie staat op een belangrijk kantelpunt om de sector van fossiele brandstoffen definitief naar de geschiedenisboeken te verwijzen.

Volgens het International Renewable Energy Agency (IRENA) daalt de kostprijs voor hernieuwbare energie zo snel, dat deze binnen enkele jaren goedkoper gaat zijn dan fossiele brandstoffen. Voor bepaalde vormen van hernieuwbare energie is dat nu al het geval.

Goedkoper dan fossiele brandstoffen

De kostprijs voor onshore windenergie wordt door IRENA berekent op 6 dollarcent per kilowattuur, voor zonnepanelen (PV) is dit momenteel 10 dollarcent per kilowattuur. Voor fossiele brandstoffen ligt dit tussen 5 dollarcent en 17 dollarcent per kilowattuur.

IRENA berekende ook dat de kostprijs voor hernieuwbare energie tegen 2020 nog eens kan halveren. Binnen amper twee jaar zal hernieuwbare energie dus écht een geduchte tegenstander voor olie en steenkool zijn.

Geld volgt altijd de weg van de minste weerstand.

Dit wil zeggen dat het geld vloeit naar plaatsen die het meeste opbrengen of die het goedkoopste zijn. Die trend is al een tijdje gaande op de energiemarkt. In 2016 werd voor het eerst meer capaciteit hernieuwbare energie toegevoegd dan capaciteit fossiele brandstoffen. En de laatste 5 jaar liggen de investeringen in hernieuwbare energie minstens dubbel zo hoog als de investeringen in fossiele brandstoffen.

Ontdek HIER de De Grote Groene Gids: Een gratis gids om te beleggen in de belangrijkste trend van dit decennium

Directeur-Generaal Adnan Amin van IRENA zegt dat er een bijzondere verandering op til staat:

De kosten dalen aan een ongezien tempo en vertegenwoordigen de mate waarin hernieuwbare energie het globale energiesysteem op zijn kop zet.”

3 redenen om te kiezen voor hernieuwbare energie

De grote verandering komt er omdat overheden en grote bedrijven niet meer naast hernieuwbare energie kunnen wanneer het gaat over nieuwe investeringen door de snelle daling van de kostprijs.

Er zijn verschillende redenen die de snelle daling van de kostprijs in de hand werken.

-1. Competitie

Er is steeds meer competitie in het biedproces voor de ontwikkeling van nieuwe energiecentrales. Dit zorgt ervoor dat de bouw van deze centrales een goedkopere biedprijs krijgt.

-2. Ervaring

Zoals gezegd wordt de sector stilaan volwassen. Dat betekent dat er steeds meer bedrijven ontstaan met de nodige ervaring. Dit werkt de competitie in de sector nog meer in de hand waardoor de kostprijs nog sneller daalt.

-3. De technologie

Technologische vooruitgang verandert alles en zal er nog vele jaren voor zorgen dat de kostprijs voor zonne-energie, windenergie en andere hernieuwbare energiebronnen nog decennia zal blijven dalen. Hoe meer panelen of windmolens een producent moet bouwen, hoe meer het de kans krijgt om zijn productieproces te verbeteren en efficiënter te maken. Dit draagt allemaal bij aan lagere totaalprijs van deze energievormen.

Economische investeringen

Adnan Amin (de topman van IRENA) verklaarde dat investeringen in hernieuwbare energie niet langer afhangen van het milieu, maar dat ze gewoon economisch slimme investeringen zijn. Hij ziet het momentum in de sector nog verder aantrekken in 2018.

Sinds 2013 is er volgens IRENA al meer dan 1.000 miljard dollar geïnvesteerd in hernieuwbare energie en werden er binnen de sector bijna 10 miljoen jobs gecreëerd. Volgens een nieuwe studie zullen er voor nog eens 5.000 miljard dollar investeringen vloeien naar de bouw van hernieuwbare energiecentrales tegen 2030.

Waterkrachtcentrales spelen hierin een belangrijke rol, maar de sterkste opmars komt van zonne- en windenergie. Deze laatste 2 zullen hun aandeel in het opwekken van de globale energievoorziening zien stijgen van 3% nu naar 16% tegen 2030.

Beleggen in hernieuwbare energie

De grote vraag is natuurlijk waarom beleggers juist nu aandacht moeten schenken aan aandelen uit de sector van de hernieuwbare energie.

Het antwoord is simpel.

Waar het geld stroomt, kunnen beleggers mooie winsten boeken. Tot voor enkele jaren waren aandelen uit de sector van hernieuwbare energie sterk gecorreleerd met de olieprijs.

Ging de olieprijs omhoog, zorgde dit voor een verhoogde interesse in hernieuwbare aandelen als alternatief op de hoge olieprijs.

Ging de olieprijs omlaag, dan ebde de interesse weg omdat hernieuwbare energie minder interessant is wanneer olie in overvloed aanwezig is (en heel goedkoop is).

Maar dit geld niet langer.

Naarmate de sector steeds meer op eigen voeten staat, naarmate de sector een volwaardig onderdeel van de economie wordt en naarmate dat hernieuwbare energie belangrijker wordt voor de wereld, zal de interesse van beleggers toenemen. EN HOOG BLIJVEN.

We zitten nu in een fase waarbij de sector nog niet echt opvalt bij de meeste beleggers. Maar de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie is een feit. Er is geen weg meer terug. Hoe laag of hoe hoog de olieprijs ook zal gaan, hernieuwbare energie is niet langer een kwestie van milieu, maar een economische zekerheid.

Nadat de sector tussen 2014 en 2016 werd afgestraft, zien we de aandelen steeds meer tot leven komen. Maar er zit nog heel veel value verborgen.

Aandelen uit de sector van hernieuwbare energie worden een nieuwe, volwaardige activaklasse.

Download jouw gratis Groene Gids

Ontdek hoe de toekomst van energie eruitziet en hoe jij hier het best van kan profiteren.