Educatie
Educatie

Emoties zijn de grootste vijand van iedere belegger

Ronald 23 juli 2018

Men zegt wel eens dat beleggers maar 1 vijand hebben op de beurs: zichzelf. Dit is deels correct. De grootste vijand van een belegger is namelijk zijn/haar emoties. Zolang de koersen stijgen, voelt iedere belegger zich de nieuwe Warren Buffett. Maar vanaf het moment dat de koersen stagneren of dalen, verandert de belegger in het meest irrationele wezen op aarde. In deze blog bekijken we wat je als belegger moet doen wanneer de beurskoers niet direct doet wat we ervan verwachten: stijgen.

Tenzij je enkele weken op reis bent geweest naar een ver afgelegen eiland zonder wifi of televisie, zal je gemerkt hebben dat het wereldkampioenschap voetbal plaatsvond in Rusland. Een van de meest opvallende en beklijvende wedstrijden was België – Japan. Schaduwfavoriet België moest het in de 1/8 finale opnemen tegen een elftal van kleine, maar moedige, Japanners.

Halfweg stond het nog 0-0. En plots … bijna uit het niets komt Japan 0-2 voor, terwijl wereldtoppers als Lukaku, De Bruyne of Hazard amper een bal tussen de palen kregen. De wedstrijd stevende af op een van de grootste verrassingen uit de geschiedenis van de wereldbeker.

9 op 10 supporters van de Rode Duivels lieten het hoofd hangen en geloofden niet meer in de kwalificatiekansen. 20 minuten voor tijd volgde dan de 1-2 en niet veel later stonden de bordjes weer gelijk, 2-2, waarna Nacer Chadli in de laatste minuut van de extra tijd de Belgen nog naar de volgende ronde schoot met een waanzinnige goal. België – Japan: 3-2.

Foto Credit: Sky Sports (http://www.skysports.com/football/belgium-vs-japan/report/385222)

Van grootste verrassing naar grootste comeback in 20 minuten. Als we ons niet vergissen was het al van de jaren ’70 geleden dat een ploeg in de knock-out fase van een wereldkampioenschap voetbal 2 doelpunten achterstand had omgebogen in winst.

Moraal van het verhaal: De Rode Duivels hadden – zoals duidelijk werd – nog voldoende tijd om de scheve situatie recht te zetten. Het waren de emoties die de meeste supporters deden geloven dat het onmogelijk was.

Als de Rode Duivels een aandeel waren, hadden de meeste supporters verkocht op de bodem.

Voetbal is emotie, en de aandelenmarkt is ook emotie.

Beurscorrecties zijn normaal

Toch is het vooral op de beurs beter om die emotie uit te schakelen. Een blik op 3 van de beste aandelen van de laatste 15 jaar zegt bijvoorbeeld al veel.

Netease: een Chinese producent van video games, Monster: een producent van energiedrankjes en Netflix: producent en verdeler van video content, stegen de laatste 15 jaar respectievelijk 111.000%, 77.000% en 23.000%.

De belegger mist een monsterrally

Dat zijn rendementen waar je hoofd van gaat tollen. Maar de kans dat een belegger op dag 1 aandelen kocht, en deze vandaag nog steeds in zijn bezit heeft, is zo goed als nihil. Zelfs de meest succesvolle aandelen stijgen niet in een rechte lijn.

Netflix heeft bijvoorbeeld al 1 daling van 50% en 2 dalingen van 80% achter de rug in het laatste anderhalve decennium. Netease kende 3 periodes waarin het aandeel meer dan 50% daalde. Monster had 2 periodes waarin de beurskoers 50% kelderde en ook 1 keer 80%.

De emotie van de belegger zorgde ervoor dat waarschijnlijk 99,9% van de aandeelhouders ergens zijn/haar aandelen had verkocht.

Uiteraard zijn deze 3 aandelen uitzonderingen. Er zijn maar weinig aandelen die zo’n parcours rijden, maar er zijn veel aandelen die dergelijke dalingen meemaken. En ook daar laten beleggers zich meeslepen door hun emoties waardoor ze (veel) geld mislopen.

De conclusie is bij zo goed als elk aandeel hetzelfde: laat emoties jouw rendement niet bepalen … of je mist de rally van je leven.

Laten we het ook eens in een veel breder perspectief bekijken.

Hieronder zie je een tabel van de S&P 500. Het zijn de correcties (-10%) en berenmarkten (-20%) sinds 1928. Aandelen zaten de afgelopen 90 jaar +/- een kwart van zijn tijd in een berenmarkt. Ongeveer de helft van de tijd -5% (of erger). Dat betekent dat aandelen ook maar de helft van de tijd positief noteren.

Een belegger weet niet hoeveel normale correcties er zijn

Aandelenmarkten boeken niet iedere dag een nieuw record. De kans dat je dus in het groen staat op korte termijn, is niet zo groot als je denkt. Het is dus van groot belang om jouw emoties onder controle te houden wanneer je in het rood staat, om extra veel te kunnen profiteren wanneer de aandelen in het groen staan.

4 manieren om de kostprijs van jouw emoties te reduceren

-1. Cash is ook een positie

Een van de beste beleggers ter wereld, Warren Buffett, houdt steeds een stevige portie cash geld achter de hand. Zijn cashniveau mag nooit onder 20 miljard dollar. Cash is evengoed een positie in jouw portefeuille als een aandeel.

Wie cash geld aanhoudt, reduceert de volatiliteit van zijn portefeuille. En er is de mogelijkheid om te profiteren van een opportuniteit wanneer deze zich écht voordoet.

-2. Beleg met een plan

Veel beleggers zitten in de beurs ‘voor de lange termijn’. Die lange termijn wordt echter een korte termijn wanneer de markt daalt. De angst om geld te verliezen is vele malen groter dan het genot van geld te verdienen. Beleggen met een plan én je houden aan dat plan is belangrijk voor een succesvolle opbouw van je portefeuille.

Een plan is slechts een idee wanneer je je niet aan je plan houdt. Een goede checklist kan helpen met jouw plan.

-3. Beleg met een doel

Waarom beleg je? Wat is je tijdshorizon? Wat wil je doen met het geld in jouw portefeuille? Wie belegt op lange termijn met een duidelijk doel, kan veel beter omgaan met de grillen van een correctie/berenmarkt.

Het doel heiligt de middelen. Het doel is om uiteindelijk op het einde van de rit meer geld te hebben dan aan het begin van de rit. Dat wordt moeilijker wanneer je emoties de bovenhand laat nemen.

-4. Omarm de onzekerheid

De toekomst is per definitie onzeker. Zelfs iemand als Warren Buffett weet niet wat er morgen gaat gebeuren. Er kan altijd iets gebeuren, maar dat is geen reden om niet te beleggen.

Met een duidelijk doel, een duidelijk plan en emoties onder controle, kan je zelfs gebruik maken van de onzekerheid bij andere beleggers.

Wil jij weten hoe Ronald heel eenvoudig zijn emoties op de aandelenmarkt onder controle houdt?