Educatie
Educatie

Het nut van beleggen op lange termijn

Ronald 24 februari 2021

Stel je voor … je hebt de mogelijkheid om de bewegingen van de aandelenmarkt te voorspellen. Je weet wanneer aandelen gaan zakken en je weet wanneer aandelen gaan stijgen. Dan kan je de markten ‘timen’. Je zou de rijkste persoon ter wereld zijn. Helaas is dit niet mogelijk. Anderzijds, je hebt geen timing van de beurs nodig om rijk te worden op de aandelenmarkt. Dat kan ook met beleggen op lange termijn.

  • ‘Verkoop nu’
  • ‘Buy the dip’
  • ‘Er komt een marktcrash aan’

Je hoort of leest het bijna dagelijks. Toch zijn er maar heel weinig mensen die succesvol door de ups en downs van de beurs navigeren. De reden daarvoor is simpel: het is onmogelijk om de markt te timen.

Tussen 1950 en januari 2019 noteerde de S&P 500 gedurende 93% van zijn tijd onder zijn all-time high. Met andere woorden, het is normaal dat aandelen met verlies noteren. Wie schrik heeft van (tijdelijke) verliezen, moet dus niet op de beurs zijn.

De belangrijkste reden voor beleggen op lange termijn

Daarom ook dat traders over een langere periode minder goed presteren dan buy-and-hold beleggers. Hoeveel miljardairs ken jij die aan trading doen? En hoeveel miljardairs die buy-and-hold hanteren?

Timing van de markt is dus zinloos.

“There are only two types of people: those who can’t market time, and those who don’t know they can’t market time.” Terry Smith

Laag kopen en hoog verkopen

Laag kopen en hoog verkopen is het succesrecept om geld te verdienen met aandelen. Het goede nieuws is dat je daarvoor niet aan markttiming moet doen. Op korte termijn wordt de markt door allerlei onbekende factoren beïnvloed. Diegene die de markt proberen te timen, moeten rekening houden met factoren waar ze geen invloed op hebben.

Dat is onbegonnen werk.

“History shows that time, not timing, is the key to investment success. Therefore the best time to buy stocks is when you have money.” Sir John Templeton

Het slechte nieuws is, dat de meeste beleggers het geduld niet kunnen opbrengen om te beleggen op lange termijn.

Dat komt door het menselijke gedrag. Mensen baseren hun beslissingen meer op basis van sentiment dan op basis van fundament. Nochtans zijn emoties de grootste vijand op de beurs. Beleggers kopen meer wanneer het goed gaat en de koersen stijgen en verkopen meer wanneer het slecht gaat en de koersen dalen.

Nochtans moet je net het omgekeerde doen wil je laag kopen en hoog verkopen.

Beleggen op lange termijn is ‘gemakkelijker’

Volgens onderzoek van Nobelprijswinnaar William Shape moet iemand die de markt probeert te timen een succesratio behalen van 82% om een gelijkaardig rendement te bekomen van een buy-and-hold belegger. Dat is veel werk in vergelijking met iemand die zijn belegging kan ‘laten rusten’.

“It’s time in the market, not market timing that counts.” Christopher Browne

Beleggen op lange termijn doe je dan ook in bedrijven, niet in aandelen. Want zelfs de beste bedrijven ter wereld, de Nike’s – Apple’s Bershire Hathaway’s, dalen al eens 50%. Maar wie dergelijke daling de baas kan, participeert ook in de x 10 of zelfs x100 returns die vaak volgen.

Dat krijg je enkel met een belegging op lange termijn in hoogwaardig kwalitatieve aandelen die je koopt aan een aantrekkelijke prijs.

“It’s uncertain every single day. Take uncertainty as being involved in investment. But uncertainty can be your friend. When people are uncertain, we pay less for things. We try to price, we don’t try to time at all.” Warren Buffett

Conclusie

Wie beweert dat hij/zij de markt kan timen, liegt of heeft ontzettend veel geluk gehad. Zelfs een kapotte klok staat 2 keer per dag juist. Maar de beste beleggers ter wereld geven toe dat ze de markt niet kunnen timen. Waarom zou jij het dan wel kunnen?

Wat ze wel kunnen doen, is een bedrijf waarderen. Wanneer de beurskoers aantrekkelijk staat ten opzichte van de intrinsieke waarde, kan je laag kopen. Daarna is het een kwestie van tijd om hoog te verkopen.

Foto Credit: Pexels

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet