Educatie
Educatie

9 signalen van een value trap

Ronald 21 december 2017

De value trap is de grootste nachtmerrie van een belegger. Valuebeleggen is tot op heden de enige beleggingsstrategie die altijd werkt op lange termijn. Goedkope aandelen kopen en deze duur verkopen heeft al menig belegger rijk gemaakt. Maar wanneer een ondergewaardeerd aandeel een value trap is, kan je soms heel lang wachten op rendement. Soms komt het er zelfs nooit.

Goedkope aandelen staan dus niet altijd gelijk aan ondergewaardeerde aandelen. Een value trap dien je dus te allen tijde te vermijden.

Value traps zijn aandelen die zó goedkoop zijn, dat het lijkt op ‘de deal van je leven’, maar nooit echt herstellen van die onderwaardering. Hierdoor zit je geld gevangen in het aandeel.

Je blijft wachten en wachten … en wachten, jaren na jaren tot de echte waarde boven komt drijven. Je bent ten slotte een geduldige langetermijnbelegger. Maar wanneer die waarde nooit meer terugkomt, zit je geld vast in een waardeloze belegging.

Beleggen in aandelen zonder fouten

Het is niet eenvoudig om het verschil te herkennen tussen geduld en een value trap. Hoe kun je nu voorkomen dat je niet in zo’n value trap trapt? Deze 9 signalen dienen als een alarm om niet in de volgende value trap te stappen.

-1. Het bedrijf is op zijn piek in de operationele cyclus, maar zit nog steeds in de problemen. De meeste sectoren gaan in cyclussen. Op de top van een cyclus is het tijd om te oogsten. Wanneer een bedrijf dan nog steeds niet kan leveren wat het belooft, is de kans groot dat het er nooit van zal komen.

-2. Het management kijkt alleen naar zichzelf. Het management van een bedrijf mag beloond worden in goede tijden. Maar in slechte tijden moet een management ook financieel een stap terug durven zetten. Wanneer ze dat niet doen, stellen ze hun eigen belangen voorop en niet die van het bedrijf.

-3. Het bedrijf blijft marktaandeel verliezen. Het beste voorbeeld hiervan is BlackBerry of Nokia. Wanneer er nieuwe concurrentie op de markt komt en het bedrijf kan deze concurrentie niet te baas, volgt vaak een aanhoudende daling van de bedrijfswaarde.

-4. Een slecht gebruik van het geld. Vele value traps hebben nog steeds een goede cashflow, maar dit geld wordt op een verkeerde manier gebruikt. In dat geval lijkt het alsof het bedrijf nog steeds goed boert, maar in feite is stilstaan hetzelfde als achteruitgaan.

-5. Het management zet verkeerde doelstellingen. “Underpromise and overdeliver” is de beste manier om aandeelhouders aan boord te hijsen van een bedrijf. Maar wanneer een management onrealistische doelen stelt op korte termijn en faalt met de doelstellingen op lange termijn, zullen aandeelhouders hun geduld verliezen en het schip verlaten.

-6. Te veel schulden. Schulden zijn het zwaard van Damocles boven ieder valueaandeel. Wanneer het bedrijf er niet in slaagt de schulden af te lossen, is het over-and-out.

7. Geen strategische visie. Apple werd groot door de visie van Steve Jobs, Facebook werd groot door de visie van Mark Zuckerberg, Disney werd groot door de visie van Walter Elias (Walt) Disney, … Een goed bedrijf heeft een goede visie. Wanneer een duidelijke visie ontbreekt, moet je opletten.

-8. De CEO en de voorzitter van de Raad van bestuur zijn één en dezelfde persoon. Vraag aan een topmanager hoeveel tijd hij/zij spendeert aan de Raad van bestuur en hij/zij zal antwoorden 20% tot 40% van een dag. Een CEO moet 100% met zijn job bezig zijn, niet 80% en zeker niet 60%.

9. Er is geen activistische belegger aan boord. Misschien wel hét belangrijkste alarmsignaal voor value traps is het ontbreken van activistische beleggers als Carl Icahn. Wanneer zij er geen waarde in zien, waarom zie jij het dan wel?

Beleggen zonder value traps

Bij Value Jagers zijn we allergisch voor value traps. We doen er dan ook alles aan om ze te vermijden. We hebben daar enkele zeer bijzondere tools voor ontwikkeld.

1) We gebruiken een speciaal ontworpen checklist bij het Crème de la Crème Rapport

2) We kijken naar wat de insiders (management, CEO’s, …) en beroemde en succesvolle hedgefunds kopen bij Inside Value

3) We kijken naar de cashflows en de balans voor de dividendenstroom  bij Income Value

4) We passen de oeroude en bewezen principes van valuebeleggen toe die Warren Buffett en Benjamin Graham hebben ingezet in het Value Rapport.

Ontdek hier enkele échte valueaandelen: